Mikä ero on muffinssilla ja cupcakella? | Kirsin Kakut

Mikä ero on muffinssilla ja cupcakella?

Viime lauantaina kiirehdin Confetin avajaisista Kuopion kansalaisopistoon kurssille. Leivonnasta oli tietenkin kyse. San Franciscosta kotoisin oleva hurmaava Sabrina Porterfield piti tällä kertaa kurssin ”Cupcakes vs. muffins”, englanniksi kuten aina.

Meillä Suomessa muffinssi ja cupcake tai kuppikakku on lähes synonyymejä, tai ymmärretään niin, että cupcake on kuorrutettu muffinssi. Amerikkalaisittain muffinssi on iso, raskas ja hienostelematon, eikä sitä paisteta paperivuoissa. Cupcake vastaavasti on pienempi, kevyempi ja sievempi ja päällä on tietenkin kuorrute.

Kurssilla leivottiin pekaanipähkinä-kurpitsamuffinsseja ja meksikolaisia suklaacupcakeja. Opin hyvien reseptien lisäksi ainakin kaksi asiaa: buttermilk (amer.) on suomeksi piimä. Englannissa piimä on sourmilk. Toinen tiedonjyvä liittyi kurpitsasoseeseen. Amerikkalainen tinatölkissä myytävä sose on tehty sokerikurpitsasta, jota Suomesta ei saa. Turha olisi siis keitellä kaupan kurpitsoista. Sosetölkkejä olen aiemmin löytänyt Päivärannan Citymarketista, mutta en enää pitkään aikaan sieltä enkä mistään muualtakaan. Sabrina tiesi kuitenkin kertoa, että Kolmisopen Citymarketista saa Mortonin tölkkejä, mikä siis vinkkinä kuopiolaisille.

Kurssin cupcakeissa (en millään totu kuppikakku-suomennokseen…) oli mielenkiintoisena aineksena chilijauhe. Ohjeessa sitä oli 1 tl, mutta varovaisena puolitin sen, ettei vaan suu pala. Leivonnaista maistellessa chili ei juurikaan sitten maistunut, hieman myöhemmin makuhermot kyllä tunnistivat sitä syödyn. Jos siis haluaa, että chilin huomaa myös syödessä kannattaa lisätä koko teelusikallinen. Todella hyvä on tämä Sabrinan ohje joka tapauksessa!

image

Meksikolainen suklaacupcake (12 kpl)

125 g jauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
115 g pehmeää voita
100 g sokeria
110 g fariinisokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2 suurta munaa huoneenlämpöisenä
85 g 70 % tummaa suklaata
120 ml piimää
1/2 tl kanelia
1/2 – 1 tl chilijauhetta

Kuorrute

15 g kaakaojauhetta
180 g tomusokeria
1/4 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
hyppysellinen chilijauhetta
115 g huoneenlämpöistä voita
1,5 rkl huoneenlämpöistä kahvia
(chilijauhetta koristeeksi)

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja anna jäähtyä. Laita 12 kappaleen muffinssipellin koloihin paperiset vuoat. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita jauhot, ruokasooda, kaneli ja chilijauhe keskenään. Vaahdota voi sähkövatkaimella, lisää sokerit ja vatkaa n. 3 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa hyvin lisäämisen jälkeen. Lisää jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi.

Lisää kuivat aineet kolmessa osassa vuorotellen piimän kanssa. Sekoita tasaiseksi, mutta älä sekoita liikaa! Lusikoi taikina paperivuokiin. Paista 20-25 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä 15 minuuttia ja poista sitten leivonnaiset muffinssipellistä. Jäähdytä hyvin ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute: vatkaa sähkövatkaimella voi, sokerit, kaakao, chilijauhe pienellä nopeudella tasaiseksi seokseksi (käytä huoneenlämpötilassa vähintään 1/2 h pehmennyttä voita, älä sulata voita mikrossa, koska siitä tulee liian juoksevaa). Lisää nopeutta ja vatkaa vielä 2 minuuttia. Lisää kahvi ja vatkaa vielä minuutti. Pursota kuorrute leivonnaisten päälle ja ripottele halutessasi vielä päälle chilijauhetta.

image

Pekaani-kurpitsamuffinssit menossa uuniin.

Pekaani-kurpitsamuffinssit menossa uuniin.

Valmiit muffinssit.

Valmiit muffinssit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: